OKULUMUZUN TARİHİ

Karaman'ın Hamidiye (Kır Mahalle) mahallesinde bulunan okulumuz ilk olarak; Karaman belediyesinin 7500 m2 arsa tahsisi 690 m2 kapalı alan, 7 derslik olarak, Devlet vatandaş işbirliği ile yapılarak 1966 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Okulumuz ismini Karaman Aktekke Camii´nde mezarı bulunan Mevlana'nın annesi Mümine Hatun' dan almıştır.

Okulumuz 31.12.2003 yılında yeniden yapılmak üzere yıkılarak eğitim öğretimini geçici olarak Piri Reis İlköğretim Okulunda sürdürmüştür. İl Özel İdaresi tarafindan 690 m2 kapalı alan, 18 derslik olarak yeniden yapılan okulumuz 2004 -2005 Öğretim Yılı 2. yarısında (07.02.2005) tekrar kendi yeni binasında eğitim öğretime başlamıştır.

Okulumuza ismini veren Mümine Hatun; Harzem Türklerinden olup, büyük Türk İslam mütefekkiri ve mutasavvıfı Mevlana'nın annesidir. Bugün Afganistan sınırları içinde bulunan Horasan'ın Belh şehrinde doğmuştur. Belh Emiri Sultan Rukneddin'in kızıdır. Hz. Mevlana'da 1207 yılında burada dünyaya gelmiştir. Hz. Mevlana'nin babası Bahaeddin Veled Hatipoğulları soyuna mensup Hüseyin Hatip'in oğludur. Bahaeddin Veled "Alimler Sultanı" diye tanınmış halka ve talebelerine ilahi yolda mürşitlik etmiştir. Bahaeddin Veled daha sonra iki oğlu Muhammed Alaaddin, Mehmet Celaleddin ve bir grup insanla Belh'den ayrılarak Erzincan civarina, daha sonra da göç ederek Larende'ye (Karaman) yerleşmişlerdir. Larende'ye geldiklerinde Mevlana 11 yaşında idi. Mevlana, annesini genç yaşta kaybetti. (621 Hicri – 1224 Miladi) Mümine Hatun'un ölümünden bir süre sonra büyük oğlu Muhammed Alaaddin de vefat etmiştir. Kabirleri bugün Aktekke Camisindedir. 1225 yılında Gevher Hatun'la evlenen Mevlana'nın iki oğlu Sultan Veled ve Alaadin Çelebi burada (Larende) dünyaya gelmişlerdir. Larende (Karaman) de 7 yıl kaldıktan sonra Selçuklu Sultanının daveti üzerine Konya' ya gitmişlerdir. Hz. Mevlana ve babası halen Konya'da kendi adı ile anılan türbede meftundurlar.

Yayın: 11.10.2017 - Güncelleme: 06.02.2024 13:27 - Görüntülenme: 2481